Survivalrun


Souplesse, techniek en kracht. Foto: Floris van Amerongen

Wat is survivalrun?
Survivalrun is een zware en veelzijdige vorm van outdoor duursport waarbij een grotendeels off-road loopparcours dient afgelegd te worden in combinatie met het overwinnen van verschillende touwhindernissen en andere opdrachten. 

Survivalrun is een van oorsprong Nederlandse sport die een goeie 25 jaar geleden ontstaan is, maar ondertussen uitgegroeid is tot een volwaardige sport met wedstrijden in Nederland en België.


Welke hindernissen kan je zoal verwachten?
Swingover in Beltrum, 2001. Foto: Willy ter Selle

Natuurlijke hindernissen zijn de ‘obstakels’ die inherent verbonden zijn aan het uitgestippelde parcours. Het parcours van een survivalrun loopt zoveel mogelijk off road maar houdt evenmin al te veel vast aan paden of wegels. Liever lopen we dwars door bossen, velden of weiden (en onder/over bijhorende prikkeldraad en omgevalle
n bomen), springen we over grachten, kruipen door rioolbuizen of doorwaden we vijvers en kanalen. Daarnaast kan ook het weer aanzien worden als een natuurlijke hindernis. Survivalruns worden immers immers ook in de winter gehouden. Zeker de combinatie van doorwadingen met harde wind of vriesweer vraagt veel van je lichaam. 

Touwhindernissen zijn het belangrijkste onderdeel van een survivalrun. De basisonderdelen zijn de ‘swing over’ (touwklimmen en over het boventouw of bevestigingsbalk heen draaien), de apehang en de slingers. Met deze basisonderdelen wordt duchtig gevarieerd en gecombineerd om de wedstrijden origineel te houden. Hierdoor is er een grote variëteit aan hindernissen ontstaan met steeds verschillende materialen: horizontale en verticale netten, balken, brandweerslangen, dikke touwen, autobanden, tonnen, triangels,… Een hindernis kan dus één eenvoudige swing-over zijn maar kan evengoed combinatiehindernis van 50 m lang.

Daarnaast zijn er ook nog andere hindernissen die zorgen voor de nodige variatie in de wedstrijd. Voorbeelden zijn kajakken, boogschieten, speerwerpen, lastensleep of -loop, boomstamhakken,... 

Balkenklim. Foto: J�rge van Eijck

Kan ik dat ook?
Ja natuurlijk. Een survivalrun is zeker zware en uitdagende sport, maar om iedereen van deze mooie sport te laten genieten zijn er verschillende categorieën waaraan deelgenomen kan worden. Een beetje basisconditie is evenwel toch onontbeerlijk. 

De recreatieve reeksen krijgen eenvoudige hindernissen voorgeschoteld die ook zonder al te veel voorkennis overwonnen moeten worden. Bij de recreatieve reeksen kan ook per twee deelgenomen worden waarbij je elkaar een handje mag helpen om over de hindernissen te geraken. 

De getrainde survivalatleten kunnen zich dan weer uitleven in de wedstrijdreeksen met zwaardere en meer veeleisende hindernissen. 

Tenslotte kan er zowel bij de recreatieve reeks als bij de wedstrijdreeksen gekozen worden uit verschillende afstanden (7 km, 12 km of 18 km). Zo kan je steeds je grenzen verleggen. 

Een mens kan ook altijd meer dan hij denkt. Met de juiste dosis doorzettings


vermogen geraak je bijna over alle hindernissen heen, ook al zijn je armen nog zo verzuurd. het gevoel om dan de finish te halen is onbeschrijfelijk!

Het rode armbandje

Bij de inschrijving krijgt elke deelnemer naast een wedstrijd T-shirt ook een rood armbandje als extra motivatie en teken dat je alle hindernissen overwonnen hebt. Lukt het niet om een hindernis te overwinnen, dan moet je het rode armbandje inleveren aan de jurypost bij de hindernis. Je komt dan in het klassement na alle deelnemers die wel alle hindernissen overwonnen hebben, en dit ongeacht de tijd die ze over het volledige parcours gedaan hebben. Het is dus belangrijk om alles op alles te zetten om je bandje te kunnen behouden. Met je bandje over de finish komen geeft dan ook de grootste voldoening. 


Bron: aanpassing tekst Survival Bond Nederland

Subpagina''s (2): Hindernissen Historie
Ċ
Michael Arens,
13 mrt. 2010 06:13